Functiile ambalajului

1. De a conserva un produs

conservareFunctia de conservare a unui ambalaj face referire la proprietatile ambalajului de a opri sau inhiba reactiile chimice sau biologice ce ar putea aparea la contactul direct dintre ambalaj si produs.

Conservarea unui produs necesita intelegerea conditiilor si stabilirea unor limite dincolo de care se pot produce deteriorari majore ale produselor.

In consecinta, abalajele trebuie proiectate astfel incat produsele sa se pastreze/conserve in limitele stabilite de legislatia si standardele in domeniu.

Cele mai frecvente exemple privind functia de conservare a ambalajului ar fi: prelungirea perioadei de valabilitate a unui produs alimentar dincolo de viata sa naturala, mentinerea sterilitatii produselor medicale sau  alimentare.

 

2. De a contine un produs

Intotdeauna in alegerea sau proiectarea unui ambalaj trebuie sa se tina cont de starea fizica a produsului pe care urmeaza sa-l contina, precum si de natura acestuia. Produsele au marimi si forme diferite, stari de agregare diferite si, de asemenea, reactioneaza in moduri diferite cu ambalajul precum si cu mediul exterior.

De exemplu, un produs chimic coroziv necesita un ambalaj care sa nu permita scurgeri si de asemnea sa nu reactioneze cu mediul extern sau cu ambalajul in sine. Toate aceste precautii trebuie luate in considerare inainte de proiectarea tipului de ambalaj folosit.

 

3. De a facilita manipularea unui produs

manipulareAmbalajul faciliteaza manipularea produsului in toate fazele de viata ale acestuia, din faza de productie, transport si depozitare, pana in faza de utilizare finala si de eliminare.

Pentru proiectarea sau alegerea unui ambalaj, tinand cont de aceasta functie de facilitare a manipularii unui produs, trebuie sa se aiba in vedere faptul ca se va manipula un singur produs sau un grup de produse, sa se analizeze diferitele metode de transport, tehnicile de manipulare, conditiile de depozitare, etc. pe intreg ciclul de viata al produsului.

 

 

4. De a oferi informatii despre un produs

Ambalajul are un rol important in ceea ce priveste informarea consumatorilor despre caracteristicile unui produs prin modul de identificarea a produsului, informatiile cu privire la pastrare, preparare si utilizare, modalitatea de deschidere a ambalajului si avertizari privind siguranta produsului. De asemenea, pe ambalaj consumatorul gaseste informatii privind ingredientele, caracteristicile si beneficiile produsului.

Nu in ultimul rand pe ambalaj pot sa fie inscrise informatii cu privire la modul de gestionare al ambalajului cand acesta devine deseu dupa utilizarea produsului continut (Ex: dupa golire, ambalajul se pliaza si se depune in containerul albastru).

informatii

 

5. De a proteja un produs

Prin functia de protectie pe care o indeplineste ambalajul, acesta asigura o protectie mecanica pentru a preveni deterioarerea fizica a produsului ce ar putea aparea prin socuri, vibratii, compresie, etc.

Astfel, ambalajul actioneaza in unele situatii ca o bariera in fata factorilor externi de mediu. In acest fel se poate preveni alterarea sau contaminarea produsului, crescand durata de viata a produsului respectiv.

Exemplul de ambalaj, cel mai usor de recunoscut, care indeplineste si functia de protectie este cutia din carton ondulat utilizata pentru distribuirea produselor ambalate, care protejeaza produsele de posibilele actiuni mecanice execitate asupra produselor.

 

6. De a vinde un produs

Pe langa functia de comunicare a informatiilor pe care le contine, un ambalaj trebuie sa fie eficient si in promovarea produsului continut. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea de imagini atragatoare, forme ispititoare de ambalaj, culori, desene, etc. Aceste informatii difera de la industrie la industrie, in functie de natura produsului ambalat si reprezinta apanajul echipelor de marketing si de vanzari dintro companie.

Pe o piata competitivita promovarea produselor este determinanta, iar ambalajul, prin mesajele promotinale si de promovare a marcii pe care le contine, joaca un rol decisiv in multe situatii.

Bine ati venit pe site-ul “Prevenirea generarii deseurilor de ambalaje”

Scopul acestui site este de a promova masurile de prevenire implementate si rezultatele inregistrate, la nivel national, precum si de a genera actiuni si idei inovatoare.

logo-ecorom

Info